Zijn testosteron boosters gevaarlijk? (2023)

Gepubliceerd op 17 januari 2023 om 14:40
supplementen pillen potten voor berg

Wat zijn testosteron boosters?

Testosteron boosters zijn supplementen die de hoeveelheid testosteron in het lichaam verhogen. Om deze reden worden testosteron boosters veel gebruikt door atleten en krachtsporters. Testosteron boosters zijn er in de vorm van voedingssupplementen, kruidenremedies of andere soorten producten.

 

Veel verschillende soorten supplementen zouden dus volgens deze definitie kunnen vallen onder de term 'testosteron booster'. Om te bepalen of testosteron boosters gevaarlijk kunnen zijn zouden we deze verschillende soorten testosteron boosters eerst moeten onderscheiden.

 

Welke soorten testosteron booster zijn er?

Er zijn drie soorten supplementen die kunnen worden gezien als testosteron booster: hormonen, vitaminen & mineralen en natuurlijke testosteron boosters. Meestal worden de natuurlijke testosteron boosters bedoeld als men spreekt over testosteron boosters.

 

Hormonen als testosteron boosters

Hormonale manieren om testosteron te verhogen zijn medicijnen of behandelingen die worden voorgeschreven door een arts in de gezondheidszorg om de testosteronspiegel in het lichaam te verhogen. Voorbeelden hiervan zijn:

  • Testosteronvervangende therapie - Dit is een behandeling die wordt gebruikt om het testosteron te vervangen waarvan het lichaam niet genoeg aanmaakt. Hierbij wordt dus direct 'testosteron' ingenomen om de testosteronspiegels te verhogen. Dit wordt voorgeschreven voor mannen die een te lage natuurlijke testosteronspiegel hebben.
  • Anabole steroïden - Dit omvat testosteron en andere (synthetische) stoffen die een vergelijkbare functie hebben in het lichaam. Anabole steroïden worden door bodybuilders en atleten gebruikt om de spiermassa en kracht te vergroten. Deze medicijnen kunnen echter ernstige bijwerkingen hebben en zijn illegaal om zonder doktersrecept te gebruiken.
  • Humaan choriongonadotrofine (HCG) - HCG is een hormoon dat de aanmaak van testosteron door de teelballen kan stimuleren. HCG wordt soms voorgeschreven als testosteronbooster aan mannen met hypogonadisme (teelballen die te weinig testosteron produceren).

 

Op hormonale wijze de testosteronspiegel verhogen kan erg risicovol zijn. Om deze reden zouden we het gebruik hiervan afraden, tenzij dit veilig door een arts begeleid wordt.

 

Vitaminen & mineralen als testosteron booster

Op vitamines en mineralen gebaseerde testosteron boosters zijn voedingssupplementen die vitamines, mineralen en andere natuurlijke ingrediënten bevatten die de aanmaak van testosteron in het lichaam bevorderen.

 

Enkele voorbeelden van vitaminen en mineralen die de testosteronproductie kunnen ondersteunen zijn:

  • Zink - Zink is een mineraal dat essentieel is voor de aanmaak van testosteron en waarvan is aangetoond dat het de testosteronspiegel verhoogt bij mannen die er een tekort aan hebben.
  • Vitamine D - Vitamine D is een voedingsstof die een sleutelrol speelt bij de productie van testosteron en kan helpen om de niveaus van dit hormoon in het lichaam te verhogen.
  • Magnesium - Magnesium is een mineraal dat bij veel processen in het lichaam betrokken is, waaronder de aanmaak van testosteron.
  • Boron (Borium) - Boor is een sporenmineraal dat de niveaus van vrij testosteron in het lichaam kan verhogen.
  • D-asparaginezuur - is een aminozuur dat het testosteronniveau in het lichaam kan verhogen.

 

Genoeg vitaminen en mineralen binnenkrijgen is een erg veilige manier om de natuurlijke testosteronproductie van het lichaam te ondersteunen. Het belangrijkste is om eventuele tekorten op te lossen, meer is niet altijd beter bij vitaminen en mineralen.

 

Wat zijn natuurlijke testosteron boosters?

Natuurlijke testosteron boosters zijn voedingssupplementen of kruidenremedies die de testosteronspiegel verhogen en gemaakt zijn van natuurlijke ingrediënten. Deze producten kunnen de vorm hebben van capsules, poeders, thee of nog andere vormen.

 

Voorbeelden van veelgebruikte natuurlijke testosteron boosters zijn:

  • Fadogia Agrestis - Fadogia agrestis is een traditioneel gebruikt afrodisiacumkruid dat veel gebruikt wordt als testosteron booster. Uit onderzoek is gebleken dat Fadogia Agrestis een krachtige boost kan geven aan het testosteron-gehalte en werkt als een libido-versterker.
  • Tongkat Ali - Tongkat Ali (Eurycoma longifolia), ook bekend als Maleisische ginseng, is een adaptogeen. Hierdoor kan het de stresstolerantie verbeteren en ook wordt het veel gebruikt als testosteron booster.

 

Buiten een gezonde levensstijl zijn natuurlijke testosteron boosters de beste manier om je testosteronniveaus te maximaliseren. Zo kunnen deze supplementen je dat extra zetje in de rug geven om gezond te zijn en goede resultaten te halen in de sportschool.

 

Als mensen het hebben over testosteron boosters bedoelen zij meestal deze categorie van natuurlijke testosteron boosters!

 

Uit onderzoeken blijkt dat natuurlijke testosteronboosters voor gezonde mensen veilig zijn bij correct gebruik. Natuurlijk kan je altijd je huisarts raadplegen om risico's uit te sluiten.

 

Zijn testosteron boosters gevaarlijk?

Nee, natuurlijke testosteron boosters blijken uit onderzoek niet gevaarlijk voor gezonde mensen bij correct gebruik. Bij-effecten zijn mogelijk, maar deze worden meestal geassocieerd met slechte kwaliteit supplementen of onderliggende gezondheidsproblemen.

Rating: 4.4285714285714 sterren
28 stemmen

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.