6 Mentale Voordelen van Testosteron voor Mannen

Gepubliceerd op 14 december 2022 om 10:53
nadenkende man

Gedurende het hele leven beïnvloedt testosteron de ontwikkeling en functie van de hersenen. Testosteron is dus niet alleen belangrijk voor fitness-resultaten, maar ook om mentaal scherp en gezond te blijven. 

 

Hieronder staat de top 6 mentale voordelen van testosteron voor mannen.

1. Testosteron verhoogt dopamine

Het meest opvallende effect van testosteron op de hersenen is het vermogen om dopamine niveaus te verhogen. Dopamine is een neurotransmitter (chemische boodschapper) die verantwoordelijk is voor het overbrengen van signalen tussen de zenuwcellen (neuronen) van de hersenen. 

 

Dopamine komt in grote mate vrij wanneer er iets goeds of spannends gebeurt. De mentale gezondheid is sterk afhankelijk van testosteron om dopamine te stimuleren. Veel mannen voelen de effecten van verhoogde dopamine (depressie kwijtraken, positievere kijk, energieker, enz.) onmiddellijk na het gebruiken van natuurlijke testosteronboosters, zoals Tongkat Ali en Fadogia Agrestis.

 

2. Testosteron vermindert depressie

Een van de grootste gezondheidsproblemen in de wereld is depressie. Dit treft elk jaar honderden miljoenen mannen over de hele wereld. Veel wetenschappers zitten vast bij het oplossen van een biologisch raadsel dat lijkt op de kip versus het ei: veroorzaakt een laag testosteronniveau depressie, of veroorzaakt depressie een laag testosteronniveau?

 

Volgens een onderzoek kan testosteron de afgifte van dopamine verbeteren, wat kan beschermen tegen depressie en de bijbehorende afname van dopamine-activiteit in hersenstructuren die te maken hebben met beloning. Het verhogen van testosteron kan daarom mogelijk helpen met het verminderen van depressie.

 

3. Testosteron verbetert het werkgeheugen

Werkgeheugen is de basis voor bijna alles wat nodig is voor een goede hersenfunctie. Bijna alle verwerkte informatie gaat door het werkgeheugen voordat het wordt geanalyseerd, opgeslagen of gebruikt door andere delen van de hersenen. Het verbeteren van het werkgeheugen is dus essentieel voor veel andere processen en daarom van groot belang. Meerdere onderzoeken hebben aangetoond dat een goed testosterongehalte het werkgeheugen verbetert.

 

4. Testosteron verbetert het visuele en verbale geheugen

Verdere onderzoeken hebben aangetoond dat het visuele en verbale geheugen verbetert bij mannen die testosteron krijgen. Zelfs je denkvermogen wordt hierdoor dus sterk beïnvloed door testosteron! 

 

5. Testosteron vermindert hersenmist (brain fog)

Veel mannen die lijden aan een testosterontekort hebben last van hersenmist. Hersenmist is het gevoel dat je mentaal niet scherp of helder bent. Veel mannen die te lage testosteron hebben, hebben last van hersenmist. Het verhogen van testosteron blijkt bij deze mannen effectief te werken tegen hersenmist.

 

6. Testosteron bestrijdt de ziekte van Alzheimer en verbetert de cognitie

Onderzoeken tonen aan dat oudere mannen met milde cognitieve problemen vaak lijden aan lage testosterongehaltes. Veel van deze mannen krijgen uiteindelijk de ziekte van Alzheimer. Aan de Universiteit van Zuid-Californië merkten onderzoekers op dat toenemende testosteronniveaus bij oudere mannen de ontwikkeling van de ziekte van Alzheimer tot stilstand brachten. Dit heeft wetenschappers ertoe gebracht te speculeren dat het zorgen voor gezonde testosteronniveaus de ziekte van Alzheimer daadwerkelijk kan helpen voorkomen.  

 

Als je een man bent en geïnteresseerd bent in mentaal scherp blijven, zorg er dan voor dat je testosteronniveaus geoptimaliseerd zijn. Goede testosterongehaltes zijn één van de beste preventieve maatregelen die je kan nemen voor je mentale gezondheid.

Rating: 4.9333333333333 sterren
15 stemmen

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.