'The Last of Us' en Cordyceps: Ontdek de Waarheid

Gepubliceerd op 2 juni 2023 om 19:48

In de populaire videogame en tv-serie "The Last of Us" speelt een fictieve variant van de Cordyceps-schimmel een cruciale rol. Deze schimmel, die in de echte wereld insecten infecteert en hun gedrag manipuleert, is in de game geëvolueerd om mensen te infecteren en heeft geleid tot een post-apocalyptische wereld. Maar hoeveel van deze weergave is gebaseerd op feit en hoeveel is pure fictie?

Wat is de relatie tussen The Last of Us-serie en Cordyceps?

"The Last of Us" presenteert een wereld waarin de Cordyceps-schimmel is gemuteerd om mensen te infecteren. In de game en de aankomende tv-serie veroorzaakt deze infectie drastische gedragsveranderingen en fysieke mutaties, waardoor geïnfecteerde mensen in vijandige wezens veranderen. Deze weergave van Cordyceps is echter grotendeels fictief.

Welke mythen bestaan er rondom Cordyceps in The Last of Us?

Een van de grootste mythen in "The Last of Us" is dat Cordyceps mensen kan infecteren. In de echte wereld infecteert Cordyceps voornamelijk insecten en andere ongewervelde dieren.

Hoewel er enkele soorten zijn die grotere dieren kunnen infecteren, is er geen bekende soort die mensen kan infecteren.

Een andere mythe is dat Cordyceps de hersenen van de gastheer kan overnemen en hun gedrag kan manipuleren. Hoewel het waar is dat sommige soorten Cordyceps het gedrag van hun insectengastheren kunnen beïnvloeden, is er geen bewijs dat ze dit vermogen hebben bij mensen.

Wat zijn de echte eigenschappen van Cordyceps in het echte leven?

Cordyceps, in de echte wereld, zijn parasitaire schimmels die voornamelijk insecten en andere ongewervelde dieren infecteren.

Ze hebben een fascinerende en enigszins angstaanjagende levenscyclus: nadat ze een gastheer hebben geïnfecteerd, groeien ze door het lichaam van de gastheer en nemen ze uiteindelijk de controle over het gedrag van de gastheer over. Ze dwingen de gastheer om naar een plek te gaan die gunstig is voor de groei van de schimmel, waar de gastheer uiteindelijk sterft en de schimmel uit het lichaam van de gastheer groeit om sporen te produceren.

Echter, naast deze parasitaire eigenschappen, worden Cordyceps ook erkend om hun potentiële gezondheidsvoordelen als supplement. Traditioneel gebruikt in de Chinese geneeskunde om vermoeidheid, ziekte, nierziekte en een laag libido te behandelen, zijn supplementen en producten die Cordyceps-extract bevatten steeds populairder geworden vanwege hun vele vermeende gezondheidsvoordelen1.

Enkele van de voordelen van Cordyceps die door onderzoek worden ondersteund, zijn onder andere het verbeteren van de sportprestaties, het bezitten van anti-verouderingseigenschappen, het potentieel hebben van anti-tumor effecten, het helpen beheren van type 2 diabetes, mogelijke voordelen voor de gezondheid van het hart en het helpen bestrijden van ontstekingen. 

 

Conclusie

Hoewel "The Last of Us" een fascinerend en angstaanjagend beeld schetst van een wereld die is verwoest door een Cordyceps-infectie, is het belangrijk om te onthouden dat dit scenario puur fictief is. In de echte wereld zijn Cordyceps-schimmels zeker fascinerend, maar ze vormen geen bedreiging voor de mensheid zoals ze dat doen in de game. Desalniettemin biedt "The Last of Us" een boeiende verkenning van wat er zou kunnen gebeuren als de natuur op een onverwachte en dramatische manier zou evolueren.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.