Reishi & Cordyceps: Een Diepgaande Kijk op Twee Krachtige Supplementen

Gepubliceerd op 2 juni 2023 om 19:24

In de wereld van natuurlijke supplementen zijn er twee namen die steeds vaker opduiken: Reishi en Cordyceps. Deze twee soorten paddenstoelen worden al eeuwenlang gebruikt in de traditionele Oosterse geneeskunde vanwege hun vermeende gezondheidsvoordelen. Maar wat zijn de verschillen tussen Reishi en Cordyceps? En hoe kunnen ze bijdragen aan onze gezondheid en welzijn? In dit artikel duiken we diep in de wereld van deze twee fascinerende supplementen.

Reishi: De Paddenstoel van Onsterfelijkheid

Reishi, ook bekend als Ganoderma lucidum, is een paddenstoel die groeit in verschillende warme en vochtige locaties in Azië (1). Het staat bekend om zijn potentiële gezondheidsvoordelen, waaronder het stimuleren van het immuunsysteem(1). Onderzoek heeft aangetoond dat Reishi de genen in witte bloedcellen kan beïnvloeden, die cruciale onderdelen van ons immuunsysteem zijn(1). Bovendien kan Reishi ontstekingsroutes in witte bloedcellen veranderen(1).

Reishi wordt ook geconsumeerd vanwege zijn potentiële anticarcinogene eigenschappen(1). Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat het de dood van kankercellen kan veroorzaken(1). Bovendien kan Reishi de activiteit van witte bloedcellen verhogen en de levenskwaliteit verbeteren bij mensen met kanker die traditionele behandelingen ondergaan(1).

Cordyceps: De Prestatie-Verbeterende Paddenstoel

Cordyceps is een geslacht van parasitaire schimmels die groeien op de larven van insecten (2). Het wordt al eeuwenlang gebruikt in de traditionele Chinese geneeskunde om vermoeidheid, ziekte, nierziekte en een laag libido te behandelen (2).

Een van de meest opvallende effecten van Cordyceps is dat het de productie van adenosinetrifosfaat (ATP) in het lichaam kan verhogen, wat essentieel is voor het leveren van energie aan de spieren(2). Dit kan de manier waarop uw lichaam zuurstof gebruikt, vooral tijdens lichaamsbeweging, verbeteren (2).

Cordyceps heeft ook potentieel anti-tumor effecten (2). Onderzoek heeft aangetoond dat Cordyceps de groei van vele soorten menselijke kankercellen kan remmen (2). Bovendien kan Cordyceps de bijwerkingen van vele vormen van kankertherapie omkeren, zoals leukopenie, een aandoening waarbij het aantal witte bloedcellen afneemt (2).

 

Reishi en Cordyceps

Hoewel Reishi en Cordyceps beide soorten paddenstoelen zijn met indrukwekkende gezondheidsvoordelen, zijn er enkele belangrijke verschillen tussen de twee.

Reishi staat vooral bekend om zijn immuunsysteem versterkende eigenschappen en zijn potentieel om ontstekingsroutes in witte bloedcellen te veranderen (1). Het heeft ook potentiële anticarcinogene eigenschappen en kan de activiteit van witte bloedcellen verhogen, wat vooral gunstig kan zijn voor mensen die kankerbehandelingen ondergaan (1).

Aan de andere kant staat Cordyceps bekend om zijn vermogen om de productie van ATP in het lichaam te verhogen, wat essentieel is voor het leveren van energie aan de spieren (2). Dit kan vooral gunstig zijn voor mensen die regelmatig sporten of fysiek actief zijn. Net als Reishi heeft Cordyceps ook potentiële anti-tumor effecten en kan het de bijwerkingen van kankertherapieën omkeren (2).

Het is ook belangrijk om op te merken dat hoewel beide paddenstoelen potentieel gunstige effecten hebben, meer onderzoek nodig is om hun effecten op mensen volledig te begrijpen. Het is altijd het beste om met een gezondheidsdeskundige te praten voordat u nieuwe supplementen aan uw dieet toevoegt.

Hoe gebruik je Reishi en Cordyceps supplementen?

Bij het nemen van Reishi of Cordyceps supplementen is het belangrijk om de aanbevolen dosering te volgen. Voor Reishi varieert de dosering afhankelijk van de specifieke vorm die wordt gebruikt. Over het algemeen wordt een gedroogd extract van de paddenstoel gebruikt, waarbij de dosis ongeveer 10 keer minder is dan wanneer de paddenstoel zelf wordt geconsumeerd (1).

Voor Cordyceps is de dosering die vaak wordt gebruikt in menselijk onderzoek 1.000-3.000 mg per dag (2). Deze dosis is niet geassocieerd met bijwerkingen en is bevonden om bepaalde gezondheidsvoordelen te hebben (2).

Bronnen:
1. https://www.healthline.com/nutrition/reishi-mushroom-benefits
2. https://www.healthline.com/nutrition/cordyceps-benefits

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.