Gember en Testosteron: Kan Gember je Testosteron Verhogen?

Gepubliceerd op 6 april 2023 om 10:51
man met gember

Gember staat bekend om zijn vele gezondheidsvoordelen, waaronder het vermogen om ontstekingen te verminderen en de spijsvertering te verbeteren. Maar is het ook waar dat gember de testosteronspiegel kan verhogen?

 

Er is veel discussie over dit onderwerp, dus laten we eens kijken naar het beschikbare bewijs en een kritische analyse maken van wat we weten over de relatie tussen gember en testosteron.

 

Wat is gember?

Gember is een kruidachtige plant afkomstig uit Zuidoost-Azië en behoort tot de familie van de Zingiberaceae. De plant groeit tot een hoogte van ongeveer 1 meter en heeft lange bladeren en witte of gele bloemen.

 

Het deel van de plant dat we als gember gebruiken, is de wortelstok of de ondergrondse stengel van de plant. Deze wortelstok is knolvormig en heeft een bruine, vezelige buitenkant en een geelachtig of lichtbruin vruchtvlees aan de binnenkant.

 

De smaak van gember kan het best omschreven worden als scherp, kruidig en licht pittig. Het heeft een unieke smaak die moeilijk te vergelijken is met andere kruiden of specerijen. Het heeft niet alleen een unieke smaak en aroma, maar biedt ook vele gezondheidsvoordelen.

 

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van gember?

Gember wordt al eeuwenlang gebruikt in de traditionele geneeskunde vanwege zijn vele gezondheidsvoordelen, waaronder:

 • Het behandelen van misselijkheid en braken. Gember wordt vaak gebruikt als een natuurlijk middel tegen misselijkheid en braken. Het kan helpen bij reisziekte, ochtendmisselijkheid tijdens de zwangerschap en bij het verminderen van de misselijkheid en braken na een operatie.
 • Het verlichten van pijn. Gember wordt ook gebruikt als natuurlijk middel om pijn te verminderen, vooral bij pijnlijke aandoeningen zoals artritis en spierpijn.
 • Het verbeteren van de spijsvertering. Gember kan de spijsvertering bevorderen en kan helpen bij het verminderen van maagklachten, maagzweren en diarree.
 • Het verlagen van de bloeddruk. Gember kan de bloeddruk verlagen en kan daarom helpen bij het verminderen van het risico op hartaandoeningen en beroertes.
 • Het verminderen van menstruatiepijn. Gember kan worden gebruikt als een natuurlijk middel om menstruatiepijn te verminderen.

 

Er zijn veel andere traditionele redenen voor het gebruik van gember, zoals het verbeteren van de immuniteit, het behandelen van verkoudheid en griep en het verminderen van stress en angst. Deze voordelen worden veroorzaakt door de vele unieke voedingsstoffen in gember.

 

Waarom is gember gezond?

Ginger zit vol met unieke voedingsstoffen die een gezonde werking in het lichaam hebben, waaronder:

 1. Gingerol. De belangrijkste bioactieve stof in gember met antioxidante en ontstekingsremmende eigenschappen. Het kan helpen bij het verminderen van pijn en ontsteking, verbetering van de spijsvertering en bescherming tegen kanker.
 2. Shogaol. Een afbraakproduct van gingerol met vergelijkbare ontstekingsremmende eigenschappen. Het kan helpen bij het verminderen van misselijkheid, braken en pijn.
 3. Zingeron. Een stof die verantwoordelijk is voor de scherpe smaak van gember en die ook ontstekingsremmende en antioxidante eigenschappen heeft. Het kan helpen bij het verminderen van ontstekingen en pijn.
 4. Paradol. Een andere afbraakproduct van gingerol met ontstekingsremmende eigenschappen. Het kan helpen bij het verminderen van pijn en het reguleren van de bloedsuikerspiegel.
 5. Beta-caroteen. Een antioxidant die kan helpen bij het beschermen van de huid tegen UV-straling en het verminderen van het risico op bepaalde vormen van kanker.
 6. Cafeïnezuur. Een stof met antioxidante eigenschappen die kan helpen bij het verminderen van ontstekingen en bescherming tegen kanker. (Cafeïnezuur heeft niets te maken met het stofje cafeïne!)
 7. Curcumine. Een stof bekend van kurkuma en die vergelijkbare antioxidante en ontstekingsremmende eigenschappen heeft. Het kan helpen bij het verminderen van pijn en ontsteking en het verbeteren van de hersenfunctie.
 8. Zingiberene. Een stof die verantwoordelijk is voor de aromatische geur van gember en die ook antimicrobiële eigenschappen heeft. Het kan helpen bij het bestrijden van infecties en het verminderen van ontstekingen.

 

Al deze gezonde voedingsstoffen spelen een rol in de gezondheidsvoordelen van gember. Maar heeft gember ook invloed op het testosterongehalte?

 

Gember en testosteron

 

Indiase geneeskunde over gember en libido

De eerste hint naar een testosteronverhogen effect van gember vinden we in de Indiase geneeskunde. In de oude Indiase Ayurvedische geneeskunde werd gember namelijk beschouwd als een afrodisiacum dat het libido en de vruchtbaarheid bij mannen en vrouwen zou kunnen verhogen.

 

Bij alle kruidensupplementen hoort een legende, omdat deze een belangrijke rol spelen in traditionele geneeskunde en folklore. Maar wat zegt de moderne wetenschap van het verband tussen gember en testosteron?

 

Dierstudies: wat hebben ze ontdekt over de link tussen gember en testosteron?

Er zijn verschillende dierstudies uitgevoerd om de effecten van gember op testosteron te onderzoeken. Hoewel deze studies enige veelbelovende resultaten hebben opgeleverd, is het belangrijk op te merken dat dierstudies niet altijd direct kunnen worden vertaald naar menselijke effecten en dat meer onderzoek nodig is om de effecten van gember op testosteron bij mensen te bevestigen.

 

Deze studie uit 2013 onderzocht de effecten van gember op de reproductieve functie van mannelijke diabetische ratten. Uit de resultaten bleek dat de inname van gember de testosteronspiegel en de hoeveelheid en beweeglijkheid van sperma verhoogde. 

 

In deze studie uit 2015 onderzochten onderzoekers de effecten van gember op de mannelijke reproductieve functie van ratten met hoge bloeddruk. De resultaten toonden aan dat hoge bloeddruk leidde tot een afname van testosteron en de beweeglijkheid van zaadcellen bij ratten, en tot een toename van oxidatieve stress in de testikels en bijballen. Het gebruik van gember kon dit voorkomen en daardoor het testosterongehalte herstellen. 

 

Twee studies met gezonde ratten lieten zien dat het gebruik van gember leidt tot significant hogere testosteronniveaus. Deze studie uit 2016 vond een stijging van 226% van het totale testosteronniveau. En deze studie uit 2012 vond maar liefst een stijging van 461%.

 

Het is belangrijk op te merken dat deze studies werden uitgevoerd op dieren en niet op mensen. Natuurlijk is dit daarom nog niet genoeg bewijs, maar het zijn wel veelbelovende resultaten. Laten we daarom nu gaan kijken naar onderzoek naar het verband tussen gember en testosteron bij mensen.

 

Verhoogt gember testosteron in mensen?

Dit onderzoek uit 2012 keek naar het effect van gember-supplementen op sperma en mannelijke hormonen bij 75 onvruchtbare mannen tussen de 19 en 40 jaar oud. De mannen kregen 3 maanden lang gember toegediend. De gezondheid van het sperma steeg met 40,7%. Verder zorgde de gemberbehandeling voor een vermindering van oxidatieve stress en een toename van mannelijke hormonen. Het nemen van gember zorgde voor een stijging van testosteron met 17,7%.

 

Helaas is er verder nog weinig onderzoek gedaan naar het effect van gember op testosteron. Gelukkig is er wel veel onderzoek gedaan naar het effect van gember op andere mechanismen die testosteron zouden kunnen verhogen.

 

Hoe verhoogt gember testosteron?

Gember kan testosteron verhogen op de volgende drie manieren:

1. Verhoging van luteïniserend hormoon

Bij mensen die voedingssupplementen met gember gebruiken, neemt de productie van luteïniserend hormoon (LH) toe. LH is essentieel voor de productie van testosteron omdat het de Leydig-cellen in de testes stimuleert om meer testosteron te produceren. Naarmate het lichaam meer LH aanmaakt, zal de totale hoeveelheid testosteron in het lichaam toenemen.

 

2. Toename stikstofoxide en bloedsomloop

Gember leidt tot een verhoging van stikstofoxide (NO) in het lichaam. Stikstofoxide (NO) heeft een vaatverwijdend effect, wat helpt om bloedvaten te verwijden en de bloedvolume dat door het lichaam circuleert te verbeteren.

 

Een verbeterde bloedstroom kan leiden tot verhoogde testosteronproductie door de Leydig-cellen in de testes te stimuleren. De Leydig-cellen zijn verantwoordelijk voor de productie van testosteron en hebben een goede bloedtoevoer nodig om voldoende voedingsstoffen en zuurstof te krijgen om hun functie goed te kunnen uitvoeren.

 

Een verbeterde bloedstroom kan ook bijdragen aan het verminderen van ontstekingen en schade aan de testes, waardoor deze beter kunnen functioneren en meer testosteron kunnen produceren.

 

Bovendien kan een verbeterde bloedstroom helpen om de circulatie van andere hormonen te verbeteren, zoals luteïniserend hormoon, dat de Leydig-cellen stimuleert om meer testosteron te produceren. Daarom kan een betere bloedstroom bijdragen aan de verhoging van het testosterongehalte in het lichaam.

 

3. Normalisering van bloed-glucose niveaus

Volgens een recent onderzoek lopen mannen met diabetes en suboptimale bloedsuikerspiegels een verhoogd risico op het ontwikkelen van testosterontekort in de toekomst.

 

Gember bevat stabiliserende eigenschappen die helpen bij het bestrijden van chronische ziekten zoals type 2 diabetes. Dit komt door een actief bestanddeel dat bekend staat als gingerols, dat ervoor zorgt dat glucose in de spiercellen wordt opgenomen zonder insuline te gebruiken.

 

Wanneer diabetes wordt aangepakt en genormaliseerd, daalt de bloeddruk en stabiliseren de testosteronniveaus zich.

 

Conclusie en aanbeveling

 

Gember heeft vele gezondheidsvoordelen, waaronder het vermogen om ontstekingen te verminderen, de spijsvertering te verbeteren, pijn te verminderen, misselijkheid en braken te behandelen en de bloeddruk te verlagen.

 

Dit alles komt door de vele unieke voedingsstoffen in gember, zoals gingerol, shogaol, zingeron, paradol, beta-caroteen, cafeïnezuur, curcumine en zingiberene.

 

Het is belangrijk om op te merken dat het huidige onderzoek naar gember en testosteron veelbelovend is, maar nog steeds in een vroeg stadium verkeert. Er zijn gelukkig wel bekende mechanismen die indirect kunnen leiden tot een verhoging van testosteron, zoals het verhogen van luteïniserend hormoon, het bevorderen van een gezonde bloedcirculatie, en het normaliseren van bloed-glucose.

 

Kortom, gember is een goed idee om te nemen vanwege het mogelijke positieve effect op testosteron en andere gezondheidsvoordelen.

 

Hoe kan ik het beste gember nemen?

Er zijn verschillende manieren om gember te nemen, afhankelijk van jouw voorkeur. Vanwege de unieke smaak kan je het vers eten, ermee koken, of er thee van zetten. Wij zijn echter een groot voorstander van gembercapsules!

 

Dit zijn de voordelen van gember in capsules innemen:

 1. Geen smaak: Sommige mensen vinden de smaak van gember niet prettig. Door gember in capsulevorm te nemen, kun je de voordelen van gember krijgen zonder de smaak te hoeven proeven.
 2. Gemakkelijk in te nemen: Capsules zijn klein en gemakkelijk in te nemen, en je hoeft geen tijd te besteden aan het schillen en hakken van verse gember.
 3. Hogere concentratie: Gembercapsules kunnen een hogere concentratie gember bevatten dan verse gember. Dit betekent dat je meer van de actieve ingrediënten in gember binnenkrijgt.
 4. Langere houdbaarheid: Verse gember kan snel bederven, maar gembercapsules hebben doorgaans een langere houdbaarheid en kunnen dus langer worden bewaard.

 

Let op: Het is belangrijk om niet te veel gember te nemen. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid is ongeveer 4 gram verse gemberwortel of 1 gram gemberextract per dag.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.