IJswaterbaden en de voordelen voor je lichaam: Joe Rogan's visie en het wetenschappelijk bewijs

Gepubliceerd op 5 april 2023 om 23:11
geillustreerde joe rogan in ijsbad

De voordelen van ijsbaden: Joe Rogan's visie 

In de afgelopen jaren hebben ijswaterbaden en koude therapie veel aandacht gekregen in de gezondheids- en welzijnsgemeenschap. Veel mensen kiezen ijswaterbaden als hun favoriete methode om hun lichaam te helpen herstellen na een workout. In deze blog bespreken we de voordelen van ijswaterbaden en delen we de visie van Joe Rogan op dit onderwerp.

Wat zijn ijsbaden ? 

IJswaterbaden zijn een vorm van koude therapie waarbij men het lichaam onderdompelt in extreem koud water gedurende een korte periode om mogelijke gezondheidsvoordelen te behalen. Deze variëren van het verminderen van ontstekingen tot het verbeteren van de hersenfunctie en zelfs het helpen bij het herstel na zware lichamelijke activiteit.

Voordelen van ijswaterbaden

Er is toenemende belangstelling voor de potentiële voordelen van koude therapieën zoals ijswaterbaden, hoewel wetenschappers nog steeds hun vermeende voordelen bestuderen. Het is dan ook nog niet duidelijk of ijswaterbaden een effectief hulpmiddel zijn of gewoon de nieuwste trend op sociale media.

Joe Rogan's visie 

Joe Rogan, een Amerikaanse komiek, podcasthost, vechtsporter en - misschien wel het belangrijkst - een voorbeeld van iemand die goed voor zijn lichaam en gezondheid zorgt, gelooft sterk in de kracht van blootstelling aan extreme omstandigheden zoals ijskoud water. Dit helpt zijn natuurlijke helende vermogens te stimuleren en zijn bewustzijn te verhogen, niet alleen in zijn geest maar ook in zijn lichaam.

Joe gelooft in de voordelen van ijswaterbaden en dompelt zich regelmatig onder in ijskoud water om zo zijn bloedsomloop te verbeteren, zijn spieren te ontspannen en sneller te herstellen na inspannende activiteiten. Maar Joe kreeg een heel nieuw begrip van de voordelen van ijswaterbaden toen hij een 52-jarige man ontmoette die ijswaterbaden begon te gebruiken om zijn prostaatproblemen te verbeteren. Deze man genas zijn prostaatproblemen door ijswaterbaden te nemen vóór zijn training, maar nog beter was dat zijn testosteronniveaus door het dak gingen.

Het wetenschappelijke bewijs 

Joe Rogan maakte onlangs ophef op internet toen hij zei dat het nemen van een ijswaterbad vóór een training de testosteronniveaus aanzienlijk kan verhogen. Maar is er enig wetenschappelijk bewijs om deze bewering te ondersteunen?

Een studie uit Japan uit 1990 genaamd "Effects of Physical Exercise and Cold Stimulation on Serum Testosterone Level in Men" toonde aan dat mannen die een ijswaterbad namen vóór het sporten aanzienlijk hogere testosteronniveaus hadden dan mannen die alleen trainden of een koude douche namen na het sporten. Dit wijst erop dat ijswaterbaden een positief effect kunnen hebben op de testosteronniveaus en testosteronproductie van mannen.

De voordelen van koude blootstelling vóór het sporten

Er zijn veel potentiële voordelen aan het nemen van een ijswaterbad vóór het sporten. Het verhoogt niet alleen de testosteronniveaus, maar helpt ook bij spierherstel door ontstekingen en zwelling te verminderen die kunnen optreden na intense lichamelijke activiteit. Bovendien kan koude blootstelling helpen bij vetverlies, omdat koude temperaturen ervoor zorgen dat het lichaam meer calorieën verbrandt om warm te blijven tijdens activiteit. Het kan ook de focus en mentale helderheid verbeteren door de bloedtoevoer naar de hersenen te verhogen, wat kan helpen bij het behoud van concentratie tijdens lichamelijke activiteit.

De voordelen van koude douches

Koude douches zijn misschien niet zo intens als volledige ijswaterbaden, maar hebben wel hun eigen voordelen. Regelmatig koude douches nemen wordt in verband gebracht met het verbeteren van de bloedcirculatie en het verhogen van de energieniveaus. Bovendien suggereert onderzoek dat regelmatig koude douches nemen de immuniteit kan versterken door de productie van witte bloedcellen te stimuleren die infectie en ziekte bestrijden. Het wordt ook verondersteld dat koude douches of koude watertherapie de gezondheid van de huid verbeteren door de collageenvezels te versterken, wat helpt om de huid jeugdig en stralend te houden.

Conclusie 

Er is sterk wetenschappelijk bewijs dat het nemen van een ijswaterbad (koude waterimmersie) vóór het sporten positieve effecten kan hebben op de testosteronniveaus, testosteronproductie en de algehele gezondheid van mannen. Het helpt niet alleen bij spierherstel na intense lichamelijke activiteit, maar helpt ook bij vetverlies en mentale helderheid door de bloedtoevoer naar de hersenen te verhogen. Koude blootstelling - of het nu via ijswaterbaden of koude douches is - kan mannen talrijke gezondheidsvoordelen bieden, variërend van verbeterde mentale focus tot een betere werking van het immuunsysteem.

Hoewel deze praktijken in het begin misschien ontmoedigend lijken, worden ze na verloop van tijd beheersbaar en kunnen ze zelfs leuk worden zodra je eraan gewend raakt! Probeer ze in je dagelijkse routine op te nemen en kijk hoe je lichaam reageert. Je zult misschien verbaasd zijn over wat je ontdekt! Als je op zoek bent naar manieren om je testosteronniveaus te verhogen of je training te optimaliseren, vergeet dan niet de adviezen van Joe Rogan over ijswaterbaden: neem een ijswaterbad vóór het sporten!

Dus, als je na het sporten sneller wilt herstellen, je testosteronniveaus wilt verhogen of gewoon de voordelen van koude therapie wilt ervaren, overweeg dan om ijswaterbaden of koude douches toe te voegen aan je dagelijkse routine. En vergeet niet dat je altijd het advies van een arts moet inwinnen voordat je begint aan een nieuwe gezondheidsroutine

Rating: 5 sterren
2 stemmen

Reactie plaatsen

Reacties

Lucas
een jaar geleden

Sick man! Het is echt gek om te zien hoe kou je lichaam kan helpen bij het herstellen van spieren, het verhogen van testosteronniveaus en het verbeteren van je focus. Bedankt voor het delen van deze info!