Cistanche Tubulosa: Feiten, Voordelen, Effecten, Dosering (2023)

Wat is Cistanche Tubulosa 

Cistanche Tubulosa is een woestijnplantensoort die ook wel bekend staat als “Rou Cong-Rong”. Het is een niet-chlorophyllische parasitaire plant die voornamelijk groeit op de wortel van de Calotropis procera-boom en wijd verspreid is in het dorre land van Gansu, Qinghai, Xinjiang, Mongolië, Iran en India.

De algemene naam van Cistanche Tubulosa is "Woestijnhyacint". Het wordt algemeen aanvaard in de Chinese traditionele geneeskunde en heeft de naam "Ginseng van de woestijn" gekregen.

Cistanche Tubulosa wordt in de traditionele geneeskunde gebruikt om verschillende aandoeningen te behandelen, zoals ongewone bloedingen, nierproblemen, verstopping, impotentie en onvruchtbaarheid. Het bevat chemische stoffen die verantwoordelijk zijn voor verschillende effecten, zoals antioxiderende, bloedvatversoepelende en ontstekingsremmende activiteiten. Het wordt ook geassocieerd met neurobescherming en preventie van osteoporose.

Waarom Cistanche Tubulosa

Cistanche Tubulosa is een kruid uit China dat al eeuwenlang wordt gebruikt voor voedsel en geneeskunde. Het extract bevat fenylethanolglycosiden, die de belangrijkste actieve bestanddelen zijn. Het bevat ook iridoïden, lignanen en andere stoffen. De vraag naar Cistanche Tubulosa-producten is de laatste jaren toegenomen vanwege de gezondheidsvoordelen die het biedt.

 

1. Bestrijdt vermoeidheid

Er is ontdekt dat Cistanche Tubulosa de activiteit van bepaalde enzymen en chemische stoffen in het lichaam kan veranderen (lagere LDH5 & hogere NOS3), waardoor de lever beschermd wordt en het lichaam energie op kan slaan. Het kan ook helpen bij het beschermen van cellen in de spieren na het sporten en het verhogen van het niveau van ATP, wat een belangrijke bron van energie is. Cistanche Tubulosa is daarom een nuttig supplement voor mensen met chronische vermoeidheid.

 

2. Anti-veroudering en antioxidant

Deze plant is een natuurlijke bron van echinacosiden, die veroudering tegengaan en antioxiderende eigenschappen hebben, waardoor het een uitstekend ontstekingsremmend middel is. De antioxiderende eigenschappen maken het een ideale behandeling voor nieraandoeningen, zoals diabetes.

De Cistanche-plant bevat echinacosiden, die antioxiderende en ontstekingsremmende eigenschappen hebben. Onderzoek heeft aangetoond dat Cistanche Tubulosa-extracten veroudering kunnen vertragen door reactieve zuurstofsoorten te verwijderen en DNA-oxidatieve schade te beschermen.

Bovendien kunnen Cistanche-extracten (GC's) ouder wordende muizen helpen bij het reguleren van de balans tussen oxidatieve en antioxiderende functies, waardoor ze de toestand van jonge muizen benaderen of herstellen. Ook heeft Verbascoside een positief effect op het tegengaan van schade door vrije radicalen.

Cistanche-polysaccharide (CDP) kan ook helpen bij het vertragen van de degeneratie van longweefsel bij ouder wordende muizen. Dit komt door het verhogen van de SOD-activiteit en verlagen van de NO-concentratie in serum en longen, evenals het remmen van apoptose (celsterfte) in longweefselcellen.

 

3. Seksuele prestaties verbeteren

Cistanche Tubulosa helpt om veroudering van de hypothalamus (het controlecentrum van het zenuwstelsel en hormoonsysteem) te reguleren. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat het drinken van Cistanche Tubulosa de spermaproductie bij mannen kan verbeteren en de micro-omgeving van de teelballen kan versterken. Bovendien bevat Cistanche Tubulosa stoffen die androgene effecten hebben.

Het is ook effectief bij behandeling van impotentie (onvermogen om seks te hebben) en verminderd seksueel verlangen. Verder kan het bloedcirculatie verbeteren en is het een natuurlijk tonicum (versterkend supplement), waardoor je je goed kunt voelen en infecties beter kunt bestrijden. Kortom, Cistanche Tubulosa is goed voor zowel je lichaam als je geest!

 

4. Bevordert urineren

Cistanche Tubulosa is effectief voor het bevorderen van urineren. Het kan de darmbeweging bevorderen, het water opnemen in de dikke darm remmen en de ontlastingstijd bij muizen verkorten. Onderzoek ondersteunt gezondheidsvoordelen van Cistanche Tubulosa bij muizen, zoals het verhogen van de urineproductie en het verminderen van de resterende urineproductie, hoewel er geen significant effect is op de totale urineproductie en de blaasdrukdrempel tijdens het plassen. Dit komt doordat het actieve ingrediënt galactol de tijd van ontlasting aanzienlijk kan verkorten.

 

5. Andere voordelen 

De kruiden worden gebruikt om het geheugen te verbeteren en worden vaak gebruikt om constipatie te voorkomen en de darmen glad te maken. In tegenstelling tot andere kruidenbehandelingen voor constipatie, is Cistanche Tubulosa volkomen veilig om te gebruiken bij ouderen en mensen met nierproblemen. Het werkt ook om de peristaltiek in de darmen te bevorderen. Het extract wordt vaak gebruikt voor verschillende aandoeningen, zoals het voorkomen van leukorroe en overvloedige metrorroe. De antioxiderende eigenschappen zijn ook gebruikt om de gezondheid van de geslachtsklieren en andere organen te verbeteren.

De voordelen van Cistanche Tubulosa worden ook gevonden bij het verbeteren van de nieren. Bovendien is aangetoond dat het de vetstofwisseling verbetert en het cholesterolgehalte in het bloed verlaagt. Bovendien is deze plant zeer compatibel met andere kruiden. In China kan het veilig gecombineerd worden met de kruidencynomorii en de radijs, paardenbloem en fructuscannabis. Er valt nog veel meer te leren over Cistanche Tubulosa, aangezien de vele positieve eigenschappen meer onderzoek verdienen.

Effecten Cistanche Tubulosa:

  • Werkt tegen vermoeidheid
  • Anti-veroudering en antioxidant
  • Verbetert seksuele prestaties
  • Bevordert urineren
  • Verbetert geheugen
  • Voorkomt constipatie
  • Verbetert werking van de nieren
  • Verbetert vetstofwisseling
  • Verlaagt cholesterol

Bronnen: